Skip to content

En Heim for oss, en Heim for deg

I midten av november åpnes en bokhandel for indie-forfattere – forfattere som utgir bøker utenom de store forlagene – i Bergen, med spesielt fokus på poesi.

Derfor går jeg til Steinkjellergaten 9 en tidlig mandag morgen, hvor jeg i et koselig trehus får øye på en liten hund i vinduet. Døren blir åpnet av Beate Helle, en av de fire gründerne bak Heim og ekte bergenser, av den rappkjeftede typen.

Nøye gjennomtenkt

Navnet Heim, sier Helle, er ikke tilfeldig. De vil skape et samlingspunkt for folk som skriver og folk som leser, med fokus på poesi og indie-forfattere – forfattere som utgir uten forlag eller på eget forlag.

– Hvor finner du bøkene til indie-forfatterne, da? Det er kanskje noen hundre mennesker i byen som interesserer seg for det, men de er nærmest umulig å finne. Vi vil prøve å bli en heim for dem her. 

Helle forklarer at de blant annet har tatt inspirasjon fra en uavhengig butikk i Haugesund, som gjør det godt. Miljøet i Norge er likevel begrenset. Jeg lurer på om hun vet om det finnes mange indie-forfattere og poeter i Bergen som er interessert i å komme hit.

– Ja. Jeg skriver jo selv, så jeg kjenner en del folk, og så har jeg i mange år vært med i skrivegrupper på nettet. I tillegg kommer vi til å ta inn litteratur fra resten av landet og engelsk poesi, som også kan være vanskelig å finne.

Helle forteller at Heim ikke kommer til å ta inn mainstream-forfattere med mindre de er spesielt interessert i å få bøkene sine inn. De må også ringe inn til hvert av de små forlagene selv og forhandle bøker inn til seg hvis de skal selge deres bøker.

Alle gründerne skriver poesi, men Helle påpeker at dette ikke er driveren bak prosjektet.

– Jeg gikk på nettet og i de store bokhandlerne, og det var vanskelig å finne indie-litteratur. Det var til og med vanskelig å finne poesi, noveller eller noe som ikke var krim. Jeg tenkte «dette må vi gjøre noe med»– dermed skapte vi dette konseptet.

Håper på snarlig åpning

Helle informerer om at de nå har en tentativ dato for åpningen av butikken satt i midten av november, men at de fortsatt venter på håndverkere. Og akkurat det er utenfor deres kontroll. 

For en butikk som henvender seg til spesielt interesserte er beliggenheten viktig.

– Det er noe med beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet. Men det som gjør denne gaten spennende for oss er at de holder på å skape et miljø av uavhengige små butikker og restauranter her – altså det Skostredet forsøkte å gjøre før de ble en ren restaurantgate.

Det er en veldig koselig gate, poengterer Helle, men de fikk ikke til blandingen av små kafeer, restauranter og butik

De overdimensjonerte gatene i Skostredet stjal gatens sjel. 

Ambisiøse fremtidsplaner

Helle tror det er nødvendig å være tro mot sitt eget konsept. Blant tingene som gjør dem unike nevner hun blant annet en barneavdeling, åpen scene, kurs i fremføring av tekster og skrivekurs.

– Vi er ikke nødvendigvis så nyskapende, men vi er de eneste som fokuserer på poesi. Det tror jeg er unikt med oss, og med det gjør vi konseptet større. Du skal kunne sette deg ned, ta en kaffe, slappe av, og kanskje snakke med forfatterne som sitter her og skriver den dagen, sier hun.

I tillegg til bokhandelen viser det seg at de også har en bokbuss, den har bare ikke kommet ut på veien ennå.

– Tanken er å nå ut til folk med poesi, da en buss er litt lettere å flytte på enn et hus.

– Heim-konseptet handler om å få folkets poesi og litteratur ut til folket. Når butikkene ble mainstream etterlot de seg et tomrom. Vi vil fylle det tomrommet. Det gjør vi gjennom å skape et konsept der vi har Heim her, med mulighet til å flytte på oss i poesibussen, slik at vi kan få indie-litteraturen ut til folket.

Maack legger til at dette vil bli en slags mini-popup-kafe med boksalong. 

Stiftelse

I tillegg til alt dette skal gründerne også opprette en egen stiftelse. Helle ser for seg at en kunstner lager en vandrepokal som deles ut til en byskald hvert år. Vinneren vil få en pengepremie på 20 000 kroner og et opphold på skrivestue i Toscana, etter planen. For det er bare en plan ennå, understreker Helle. Jeg lurer på hvor pengene kommer fra til alt sammen.

– Det er private midler. De er ikke stjålet, de er ærlig tjent, sier Helle.

Poesi er kanskje ikke kommersielt nok for de store bokhandlerne, spør jeg.

– Nei, det er nok riktig, samtykker Helle. Og vi tror jo heller ikke at vi skal kunne leve av å selge poesi her, men vi tror vi kan leve av et konsept med flere bein. Vi har budsjettert med at alle disse bekker små kan gjøre konseptet levedyktig.

Hun understreker at det er opp til indie-forfatterne selv om Heim bokhandel skal fungere – det beror på om de vil være med å støtte opp om dette. Maack forklarer at poesi er en essensiell del av alle kulturer.

Poesien er en utrolig viktig del av alle kulturer, forklarer Maack. 

– Vårt indre er oppbevart i poesien, og hvis vi mister poesien ut av vårt indre, hva blir igjen av oss som art, spør han retorisk.

Published inReviewsWriting

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.