Skip to content

Jantelovens rekkevidde

To ancient man, the oceans were not barriers, but pathways.

– Thor Heyerdahl

For 69 år siden samlet en antropolog – som var blitt dømt nord og ned av en hel vitenskapelig verden – sammen et usannsynlig mannskap bestående av en navigatør og kunstner, en kjøleskapsselgende ingeniør, et par telegrafister og en svenske, og satte seil fra Callao havn med kurs for Polynesia.

Men det de seilte med var ikke en båt, det var en flåte bygget av balsatrær.

The original Kon Tiki
The original Kon Tiki

Alle som hørte om eventyret trodde de seilte til sin sikre død. Men 101 dager senere surfet de over revet Raroia og viste hele verden at det umulige var mulig.

Det er ikke så mange steder i utlandet at man kan få nærkontakt med norsk historie. Nordmenn er en sjelden rase, og vi holder oss stort sett for oss selv. Selv når vi skulle være imperialistiske forsynte vi oss av noen av de ødeste stedene som finnes, land som ingen andre var interessert i.

Men havnen i Callao, en halv verden unna Norge i luftlinje, er et av stedene hvor nordmenn ikke bare har gjort seg bemerket. Fra havnen i Callao endret vi verdenshistorien. Kanskje ble ikke Polynesia befolket fra øst, men det er bare en fotnote. Thor Heyerdahl viste hele verden at pre-inka-sivilasjoner kunne seile, og at de har hatt kontakt med Polynesia har senere blitt bevist.

Me, at the port in Callao
Me, at the port in Callao

Den tjueåttende april 1947 gikk startskuddet for et eventyr som gjorde nordmenn store ikke bare i egne øyne, men i verdens. Når jeg sitter her og ser mot havet, og tenker på at palmene som vokser bak meg antagelig har stått der siden 1947, slår det meg at dette stedet, som på sett og vis ser ut som en hvilken som helst stor havn i verden, er et tempel til noe så unorskt som å skille seg ut. Hvis janteloven er yin, er dette stedet dens yang.

Janteloven sier blant annet: “Du skal ikke tro du er bedre enn oss.”

A cannon in the port of Callao
A cannon in the port of Callao

Thor Heyerdahl ikke bare trodde, men visste at han var bedre enn resten av den vitenskapelige verden, og han beviste det så til de grader. Om du som nordmann har tatt deg selv i å lure på hvor langt janteloven egentlig strekker seg, har jeg nå det definitive svaret: den strekker seg til Callao.

Published inWriting

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.