Skip to content

Anmeldelse: Gullburet av Camilla Läckberg

Baksidetekst

På overflaten kan det se ut som om Faye har alt. En perfekt mann, en elsket datter og en luksuriøs leilighet i den fineste delen av Stockholm. Men mørke minner fra oppveksten i Fjällbacka jager henne, og hun føler seg stadig mer som fange i et gullbur. En gang var hun en sterk kvinne med ambisjoner, men for Jacks skyld har hun gitt opp alt.

Da han sviker henne, blir hele Fayes verden rasert. Plutselig har hun ingenting i det hele tatt. Først er hun rådvill, men så bestemmer hun seg for å ta igjen og begynner å planlegge en grusom hevn.

Gullburet er en gripende roman om en kvinne som blir bedratt og utnyttet, men tar kontroll over sin egen skjebne. En dramatisk beretning om svik, oppreisning og hevn.

Denne boka er fantastisk. Helt seriøst. I denne boken har Läckberg tatt alt hun har lært seg om skrive krim og snudd det på hodet.
Denne gangen skriver hun fra perspektivet til en skurk.
Det er en skurk hvis onde gjerninger er, vil noen si, rettferdiggjort, men hun er ikke desto mindre en skurk. Faye, hovedpersonen i denne boken, er i bunn og grunn en hevngjerrig og ond person. Men det er verdt å merke seg at de fleste av de andre karakterene i denne boken også er onde. Spesielt Fayes far og eksmann Jack, som står i sentrum for hevnplottene hennes. Det er bare at Faye er den ondeste av dem alle.
Men Läckberg kontrasterer Fayes onde karakter med en bestevenn, Chris, som er virkelig hyggelig og lykkelig. Hun hjelper til med å fremheve Fayes forløsende kvaliteter, som er svært viktig for at en karakter som Faye skal bære boken på sine onde skuldre. Denne boken er et perfekt eksempel på hvordan du skriver en skurk. Og jeg snakker ikke om en skurk som en “motsats til helten” her – i denne boken er Faye helt. Men de tingene hun gjør, gjør henne utvilsomt til en skurk. Ikke desto mindre har Läckberg gitt henne så mange forløsende egenskaper at det noen ganger er lett å glemme det faktumet.
Läckberg hadde meg limt til hver side – denne boken er et mesterverk.

Published inReviewsWriting

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.